Home / Kennisbank / Wat zijn gerectificeerde tegels
Bij de aankoop van tegels zie je vaak de term ‘gerectificeerd’ voorbij komen. Maar wat betekent deze term eigenlijk?
Het uiterlijk van een tegelvloer of -wand met gerectificeerde tegels is veel strakker en in veel gevallen, zeker in een moderne woning, veel mooier. Dankzij de rechte kanten en hoeken is een gerectificeerde tegel haaks en maatvast. De tegels kunnen veel dichter tegen elkaar gelegd worden. Daardoor kan gewerkt worden met een veel dunnere voeg, wat het eindresultaat ten goede komt. Vaak worden gerectificeerde tegels gevoegd met slechts een voeg van 2 mm of zelfs maar 1 mm.
Het leggen van gerectificeerde tegels vereist meer tijd, juist door de rechte en haakse aard van deze tegels. Het kan dus best uitbesteed worden aan een goede tegelzetter. Omdat het hele proces van tegel zetten bij gerectificeerde tegels veel arbeidsintensiever is, zal dit vaak ook duurder uitpakken.
Een niet gerectificeerde tegel is minder strak dan een gerectificeerde tegel en dus meestal goedkoper te plaatsen. Ook is het vaak veel eenvoudiger om tegels die niet zijn gerectificeerd zelf te plaatsen.
Als de wanden of vloeren niet strak genoeg zijn is het mooier om te kiezen voor niet gerectificeerde tegels, zodat oneffenheden zoals hoogteverschillen minder opvallen of zelfs helemaal niet.
Wanneer je liever een robuuste of landelijke uitstraling nastreeft is het vaak mooier om te kiezen voor niet gerectificeerde tegels.
Omdat niet-gerectificeerde tegels ronde aflopende kanten hebben, plaats je deze tegels minder dicht tegen elkaar aan. Daarom houd je bij on-gerectificeerde tegels vaak voegen aan van 3 mm tot 5 mm. Niet-gerectificeerde tegels zijn minder strak dan gerectificeerde tegels. Een niet-gerectificeerde tegelvloer of -wand zal dan ook minder strak overkomen.
Het artikel is toegevoegd aan de winkelwagen
Het artikel is toegevoegd aan de offerte
Het artikel is toegevoegd aan het verlanglijstje