Verzending door heel Nederland
De laagste prijs garantie
Eenvoudig online bestellen

Home  /  Kennisbank  /  Wat is de antislipwaarde

Wat is de antislipwaarde

ANTISLIPWAARDE

=

R-waarde


Wat betekent antislipwaarde?

In onze webshop vindt u bij iedere vloertegel de antislip waarde in de specificaties terug. Maar wat betekent deze antislip waarde?

Antislip waarde = R-waarde

De antislip waarde duiden we ook wel aan als R-waarde, waarin de R staat voor het Duitse Rutsch (vertaald: uitglijden). De R-waarde geeft dus aan of een vloertegel een hoge, normale of lage mate van antislipvermogen heeft. Hierbij geldt een hoge R-waarde als hoge antislipwaarde, een lage waarde geeft een minder goede antislipwaarde aan.

Antisliptegels, tegels met een hoge antislipwaarde, behouden hun antislipvermogen ook wanneer ze nat worden.

Antislip hellingshoek

De antislip waarde wordt net als de slijtklasse berekend en getest. Het testen gaat volgens de schuine hellingmethode. Een persoon staat op de tegel waarna deze tegel in diverse hellingshoeken wordt opgetild net zolang de persoon van de tegel afglijdt. De hellingshoek waarbij dit gebeurt geeft weer onder welke R-waarde de tegel valt. De antislip waardes lopen van R9 tot en met R13:

R-waarde

Hellings-hoek

Uitleg

Geschikt voor

R9

>3° – <10°

Minder dan normale antislip waarde

Droge ruimtes

R10

>10° – <19°

Normale antislip waarde

Keukens, badkamers

R11

>19° – <27°

Hogere antislip waarde

Badkamer, natte ruimtes, inloopdouche

R12

>27° – <35°

Hoge antislip waarde

In en om zwembaden, sauna’s, wellness

R13

>35° en hoger

Zeer hoge antislip waarde

Zeer natte en/of vette ruimtes (slagerij, snackbarkeuken)

 

Ons advies voor badkamers

Wij raden voor gebruik in de badkamer altijd vloertegels met een minimale antislipwaarde van R10 aan. Wilt u een inloopdouche betegelen op de vloer, kies dan minimaal voor vloertegels met antislipwaarde R11. Tegels met reliëf zijn vaak de tegels met de hoogste antislipwaardes. Dit reliëf zorgt voor een betere grip en dus een hogere antislipwaarde. Toch heel erg fan van hoogglans gepolijste tegels voor in de badkamer? Gebruik ze dan als wandtegels of alleen op de vloer daar waar het niet nat wordt.

Schoonmaken van antisliptegels

Er wordt wel eens gezegd dat tegels met een hoge antislipwaarde lastiger schoon te maken zijn. Gelukkig is dit niet het geval. Een tegelvloer, met hoge of lage antislipwaarde, is nog altijd één van de meest hygiënische vloerbedekking. Tegels zijn altijd makkelijk schoon te maken, zeker ten opzichte van een vloerbedekking als tapijt. Natuurlijk is het wel zo dat tegels met de hoogste antislipwaardes vaker en dieper reliëf en structuur hebben dan tegels met een lagere antislipwaarde. Vuil kan zich makkelijker ophopen in dit reliëf. Maar goed stofzuigen en vervolgens nat schoonmaken met een mop, dweil of stoomreiniger, en de vloer is weer perfect schoon! 

Button